Prevenirea cancerului oral
O tragedie, este pentru fiecare din noi ,,ceva ce nu ni se poate întâmpla nouă”. Am analizat mult modul în care oamenii – în general – și pacienții mei se raportează la o tragedie. ,,De ce tocmai eu?” Da, așa este motivul unei boli este analizat prin prisma moralității noastre, ceea ce, de cele mai multe ori, este greșit.
Câți dintre noi ne iubim cu adevârat, încât să ajungem să ne punem sănătatea pe primul loc? Răspunsul meu – în calitate de medic – poate că mai puțin de 10% dintre noi facem acest lucru.
E bine, atunci vă întreb eu, cât de îndreptățiți suntem să întrebăm ,,De ce tocmai eu?”, dacă tocmai noi ne-am neglijat sănătatea?
Materialul de față este un semnal de alarmă. Și nu doar pentru îngrijirea sănătății orale, ci pentru îngrijirea sănătății întregului organism.
Potrivit Cancer Agency, riscul de a face cancer oral crește odată cu înaintarea în vârstă. Alți factori de risc includ fumatul sau mestecarea tutunului, consumarea a mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi și expunerea la lumina ultra-violetă (daune provocate de soare).
Iată ce trebuie să facem, pentru a preveni cancerul oral:
- Întotdeauna periază-ți dinții și folosește ața dentară în mod regulat. O gura nesănătoasă reduce sistemul imunitar și inhibă capacitatea organismului de a lupta cu potențialele tipuri de cancer.
- Nu fuma (sau mesteca) orice tip de produs din tutun. Dacă ești fumător, chiar și unul ocazional, este timpul să renunți la acest obicei.
- Consumă alcool cu moderație (unul, până la două pahare pe zi) și nu abuza de băutură. Riscul de a dezvolta cancer oral crește odată cu cantitatea și lungimea folosirii produselor alcoolice și a tutunului.
- Limitează-ți expunerea la soare. Știm cu toții că este necesar să utilizăm protecție solară, dar câți dintre noi aplicăm cream cu factos SPF și pe buze? Utilizează întotdeauna cream cu protecție solară pe buze, atunci când te expunți la soare. Expunerea repetată crește riscul de cancer la buze, mai ales la buza de jos.
- Recurge la exerciții fizice, în mod regulat. Un stil de viață activ este cunoscut ca stimulator al sistemului imunitar și ajută la prevenirea cancerului.
- Alege să lupți împotriva cancerului cu ajutorul alimentelor din dietă. Institutul American pentru Cercetare în Domeniul Cancerului recomandă consumul de fasole, mazăre, legume crucifere (cum ar fi varza și broccoli), legume cu frunze de culoare verde închis, semințe de in, usturoi, struguri, ceai verde, soia și roșii pentru rolul lor în prevenirea cancerului. Cum pregătești aceste alimente, este de asemenea important în prevenirea cancerului. Înlocuiește prăjirea și friptul cu coacerea, fierberea sau gătitul cu aburi. Folosește condimente sănătoase, cum ar fi usturoiul, ghimbirul si curry pentru adăugarea aromei.
- Prezintă-te periodic la medicul dentist (cel puțin o dată la șase luni) și cere un control preventiv.
Lasă-ne un comentariu