Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare
Articole   -   Profilaxie

Modalități prin care poți preveni apariția tartrului dentar

Puțini dintre dumneavoastră, cei care îmi citiți articolele știți despre activitatea mea de la Acțiuni Caritabile Drăgășani. Prin prisma acestei activități – dar nu numai prin intermediul acesteia – am realizat că există o categorie de persoane care nu au acces la informație. Dacă au acces, mulți dintre ei nu au capacitatea de a o înțelege. Când spun acest lucru, gândul meu se îndreaptă și la cei care nu au auzit de la nimeni cum să se spele pe dinți, ce să mănânce, ce să facă pentru a-și păstra sănătatea orală.

 

Cauzele pentru această lipsă de informație pot fi multiple:

  • poate că la momentul în care erau ei la școală, cadrele didactice nu predau elevilor și mici lecții de educație sanitară;
  • poate că aceste persoane nu au avut o familie capabilă se le ofere o educație în acest sens;
  • poate că aceste persoane au ignorat acest aspect, deoarece s-au aflat în lipsuri (pasta de dinți și periuța este un lux pentru mulți, din păcate, chiar și în prezent).

Lista poate continua, dar ceea ce am vrut să evidențiez este faptul că informația expusă mai jos ar trebui să ajungă, într-un fel la toată lumea. Nu știu cum am putea face asta:

  • poate prin intermediul programului Școala Altfel;
  • prin intermediul lecțiilor de dirigenție;
  • prin intermediul ONG-urilor;
  • prin intermediul vostru, al tuturor celor care aveți acces la această informație și o înțelegeți. Voi puteți printa conținutul, puteți să vi-l asumați (să îl rețineți) și să îl transmiteți celor care nu au acces la el si nu au capacitatea să îl înțeleagă.

 

Dar să vedem care sunt informațiile de bază, pe care trebuie să le transmitem și celor din jur:

Placa dentară este un fapt al vieții – apare la toată lumea. Este stratul lipicios care se formează atunci când bacteriile din gură aderă la dinți. Atunci când placa rămâne pe dinți prea mult timp, dinții tăi sunt sunt foarte afectați.

 

Aceștia sunt atacați și devin slabi, urmând ca în cele din urmă să se ajungă la carii și boli gingivale. Nu poți înlătura bateriile din gură (unele tipuri sunt, de fapt benefice pentru noi), dar poți împiedica acumularea placii dacă urmezi aceste cinci sfaturi.

 

 

Periază dinții de cel puțin două ori pe zi, în mod corect.

Faci acest lucru, dar cât de des? Este deosebit de important înainte de culcare să recurgi la periatul dinților. Fără acest obicei, placa stă pe dinți toată noaptea. Folosește o periuță de dinți cu peri moi. Perii tari pot fi prea duri pentru gingii. Asigură-te că ai înlocuit periuța dinți la fiecare 3-4 luni. Dacă devine prea uzață, nu își va face treaba bine.

 

Cum se face periajul în mod corect?

  • ține periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingii în timp ce faci periajul;
  • utilizează mișcări blânde, circulare de mărimea apoximativă a unui dinte;
  • acoperă prin periaj întreaga gură, suprafețele exterioare și interioare și vârfurile de dinți;
  • periază limba pentru a îndepărta bacteriile și pentru a împrospăta respirația;
  • periază dinții timp de 2-3 minute.

 

Curăță-te între dinți, folosind ața dentară și apa de gură.

Placa dentară se aducă și în dpațiile dintre dinți. Pentru a opri acest proces al depunerii, utilizează în mod frecvent ața dentară. Folosește ața dentar cel puțin de două ori pe zi. Dacă nu ești foarte comodă cu ideea de ață dentară, există și alte opțiuni, care sunt la fel de eficiente, inclusiv:

  • scobitori dentare;
  • aparate de curățare interdentară;
  • periuțe interdentare;
  • irigatoare interdentare;
  • scobitori din lemn pentru îndepărtarea plăcii.

 

Clătirea cu apă de gură

Pentru mulți oameni, apa de gură antibacterienă poate fi o altă opțiune din setul de instrumente pentru prevenirea plăcii. Dar un tip de apă de gură bun pentru o altă persoană, nu este în mod necesar eficient pentru tine. Unele ape de gură cu alcool pot usca gura. Asta nu e bine pentru prevenirea plăcii. Saliva ajută la menținerea gurii sănătoase. Gura uscată poate duce la acumularea unui tip de placă numit placă lipicioasă, care este mai greu de curățat.

 

Consumul echilibrat de zahăr și amidon

Când ai terminat mâncarea, bacteriile atacă zahărul rămas în gură și se hrănesc cu el. Cu cât este mai zaharoasă mâncarea, cu atât vor fi mai multe bacterii în gură atunci când îți vei peria dinții. Alimentele cu mult zahăr și cele acide sunt cauza cariilor. Consumă aceste alimente cu moderație și evita problemele.

 

 Cele mai dăunătoare alimente pentru dinți includ:

  • alimente care conțin amidon, cum ar fi chips-uri de cartofi și pâinea;
  • bomboane lipicioase, care rămân pe dinți;
  • băuturile răcoritoare carbogazpase;
  • alcoolul.

 

Mergi la dentist în mod regulat

Prevenirea cariilor dentare și prevenirea depunerii plăcii dentare, implică o rutină zilnică de igienă dentară. Pe lângă aceasta, vizita la medical stomatolog este și ea foarte importantă. Recomandarea mea este ca această vizită să se facă de 2-3 ori pe an. Medicul dentist poate observa orice probleme mai devreme, înainte ca acestea să devină mai gravă.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.