Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare
Articole   -   Profilaxie

Descoperă tot ce nu știai despre deteriorarea smalțului dinților

Am vorbit despre aspecte mai complicate, dar am omis să vă ofer informațiile de bază. Am gândit că un astfel de articol v-ar putea fi util să conștientizați importanța smalțului, precum și importanța igienei orale. Să vă fie de folos!

 

Stim cu toții că stratul exterior subțire de pe suprafața dintelui este cunoscut ca smalț. Acesta este, de obicei considerat cel mai dur țesut din corp. Acoperind coroana, acest țesut tare, este translucid, lumina poate fi văzută prin el. Cu toate acestea, dentina este ceea care dă dintelui culoarea reală.

 

Există anumite obiceiuri care pot provoca pătarea smalțului. De exemplu, consumul frecvent de ceai, cafea, băuturi răcoritoare sau țigări tind să conducă la colorarea smalțului. Prin vizita la dentist în mod frecvent, se poate recurge la curățirea profesională a dinților. În acest mod, majoritatea acestor pete de suprafață pot fi eliminate. Acest lucru ajută la păstrarea dinților curați și sănătoși.

 

 

Rolul smalțului

Smalțului dentar joacă un rol important în protejarea dinților împotriva daunelor cauzate de activitățile zilnice, cum ar fi: mușcarea, mestecatul precum și mărunțirea diferitelor alimente. Dat fiind faptul că smalțul este învelișul protector dur al dintelui, este predispus la ciobire precum și la crăpare. Mai mult decât atât, smalțul dentar este responsabil pentru izolarea dinților la temperaturi considerate dureroase și de substanțe chimice nocive.

 

Spre deosebire de fractura oaselor, care este reparată de către corp în timp, ciobirea sau ruperea smalțului nu poate fi reparată, din cauza faptului că nu există celule vii în smalțul dinților, organismal nu poate să-l repare.

 

Deteriorearea smalțului: cauze

Deteriorarea dintelui, de obicei rezultă din acțiunea acizilor asupra smalțului dinților. Deteriorarea poate rezulta din din consumul de băuturi răcoritoare acidulate, care expun dinții la niveluri ridicate de acid citric și acid fosforic.

 

În plus, acizii din băuturile din fructe pot provoca, de asemenea, deteriorarea smalțului, ca de astfel și zaharurile sau amidonul din alimente. Senzația de gură uscată poate contribui, de asemenea, la deteriorarea smalțului.

 

Bolile gastro-intestinale pot cauza deteriorarea smalțului. Consumul de droguri și condițiile genetice sunt alte cauze ale deteriorării smalțului. Uneori, factorii de mediu, cum ar fi stresul și implicit strângerea din dinți pot duce, de asemenea, la deteriorarea smalțului.

 

Deteriorarea smalțului: cauze de mediu

Printre diferiții factori de mediu care pot contribui la deteriorarea smalțului, enumerăm: stresul, coroziunea precum și frecarea dinților între ei. Iată o perspectivă asupra diferitelor mecanisme de deteriorare a smalțului:

 

Cum are loc uzarea?

Frecarea dinților,  care apare în mod natural este, în general, denumită uzură, care rezultă din încleștarea dinților sau masticarea în gol. De obicei, pacienții care suferă de bruxism, care strâng din dinți în somn, suferă de uzură precoce.

 

Înțelegerea abraziunii

Abraziunea este uzura dintelui, care se produce fizic atunci când dinții sunt periați prea puternic, scobiți în mod agresiv, sau utilizați pentru a mușca suprafețe dure. Abraziunea poate fi, de asemenea, o consecință a mestecării tutunului.

 

Ce este abfracția?

Aceasta este o consecință a fracturilor, care afectează dinții sub formă de fisuri sau curburi.

 

Eroziunea: cauza comună

Acest mecanism se produce chimic, ca urmare a expunerii dinților la componentele acide din medicamente, alimente acide sau alcool. Pacienții cu afecțiuni, cum ar fi bulimia se pot confrunta, de asemenea, cu deteriorarea smalțului care rezultă din coroziune.

 

Date fiind cauzele care duc la deteriorarea smalțului, ne rămțne doar să ne asigurăm că avem o igienă orală adecvată și să mergem frecvent la dentist.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.