Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare

Sănătatea orală: legătura dintre afecțiunile cavității bucale și corp

La masa de sărbători, discuțiile cu cei dragi au implicat subiecte vaste. Printre acestea, aspectele care țin de profesia fiecăruia dintre cei prezenți. Așa că, o parte dintre rudele mele mi-au adresat o serie de întrebări cu privire la sănătatea danturii. Două dintre întrebări mi-au reținut atenția. Și după cum v-am obișnuit până acum, am decis să răspund și în scris la ele, astfel încât să beneficiați și voi, cititorii mei, de informații.

 

Întrebările despre care vorbeam sunt:


De ce starea de sănătate a gurii afectează întregul corp?

De ce sunt obiceiurile simple, cum ar fi periajul zilnic și folosirea aței dentare atât de importante?

Cu ani în urmă, un medic care suspecta că un pacient este bolnav de inimă nu l-ar fi trimis, probabil, la un medic stomatolog. Același lucru este valabil și pentru diabetul zaharat, sarcină sau orice altă afecțiune. Vremurile s-au schimbat.

 

În ultimii 5-10 ani, comunitatea medicilor a asistat la un interes între posibilele legături între sănătatea gurii și sănătatea organismului. Medicii au o abordare mai holistică a sănătății pacienților lor. Persoanele cu boli grave ale gingiilor se confruntă cu până  la 40% mai multe șanse de a avea o afecțiune cronică nelegată de gură.

 

 

Gura – poarta de acces spre corp

Pentru a înțelege modul în care sănătatea gurii poate afecta corpul, ajută să înțeleagem ce poate merge prost, în primul rând. Bacteriile care se acumulează pe gingii sunt predispuse la infecții. Sistemul imunitar se luptă pentru a ataca infecția și gingiile devin inflamate. Inflamația continuă cu excepția cazului în care infecția este adusă sub control.

De-a lungul timpului, inflamația și substanțele chimice ce sunt eliberate când mâncăm, afectează gingiile și structura osoasă care susține dinții. Rezultatul este o boală severă a gingiilor, cunoscută sub numele de parodontită. Inflamația poate provoca, de asemenea, probleme și în restul corpului.

 

Sănătatea orală și diabetul

Relația dintre diabet si parodontită poate fi cea mai puternică dintre toate legăturile gură – corp. Inflamația, care începe în gură, pare să slăbească capacitatea organismului de a controla cantitatea zahărului din sânge. Persoanele cu diabet au probleme în prelucrarea zahărului, din cauza lipsei de insulină, hormonul care transformă zahărul în energie.

Boala parodontală complică și mai mult diabetul zaharat, deoarece inflamația afectează capacitatea organismului de a utiliza insulina.


Pentru a complica și mai mult, diabetul si parodontita au o relație cu două sensuri. Creșterea zahărului din sânge oferă condiții ideale pentru ca infecția să crească, inclusiv infecțiile gingiilor.

Prin urmare, dacă suferiți de diabet sau dacă doriți ca anumite probleme să fie evitate, cel mai bine este să faceți tot ceea ce ține de voi pentru a minimiza eventuale riscuri.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.