Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare

Cum să am grijă de sănătatea danturii bebelușului meu încă din timpul sarcinii?

Domnule Doctor,

Sunt atât de entuziasmată! ????
Tocmai am aflat că sunt însărcinată cu primul meu copil! Din moment ce am avut dantura urâtă încă din copilărie, vreau să mă asigur că bebelușul meu va fi sănătos și o să aibă dinți puternici. Aș fi profund recunoscătoare dacă mi-ați răspunde la unele întrebări. M-ar ajuta să fiu mai liniștită.

 

Dragă Sorina,


Felicitări pentru sarcina ta! Este un moment de sărbătoare și pentru mine, medicul tău stomatolog. Știu cât de mult ți-ai dorit această sarcină și am să fac tot ce ține de mine, în calitate de medic stomatolog să te sprijin. Am constatat că ai foarte multe întrebări și am să-ți cer permisiunea de a le pune pe blogul meu, astfel încât să poată beneficia și alte viitoare mămici de informații.

 

Din moment ce ai atât de multe întrebări, le-am enumerat mai jos, astfel încât să fie mai ușor pentru cititoarele noastre să le parcurgă.  Când am început să practic această profesie am întâlnit multe cazuri în care pacienții nu aveau o educație adecvată în ceea ce privește medicina stomatologică.

 

Cu toate acestea văzând că viitoarele mămici își pun aceste probleme de timpuriu, nu face decât să mă ajute și pe mine să sper la un ,,maine mai bun”. Nu vreau să îți răpesc mult timp și prin urmare, am să îți scriu mai jos răspunsurile mele.

 

Foarte bine că ți-ai pus aceste probleme. Ai intuit bine, sănătatea dentară a copiilor ține și de grija mamei încă din timpul sarcinii. De ce spun acest lucru? Dinții copiilor se formează din burtica mamei. Oasele mici ale maxilarelor se formează în cea de-a cincea până la a șasea săptămână după concepție. Până la naștere, toți cei douăzeci de dinții primari sunt aproape complet formați. Iată, ăn continuare câteva aspect de care trebuie să ținem cont.

 

Cel mai bun lucru pe care îl poți face, în calitate de viitoare mămică (femeie însărcinată) este de a se hrăni și de a-și menține propria sănătate dentară și generală. Cel mai bine este să ai o dietă echilibrată și să eviți alimentele care conțin amidon și zahăr între mese.

 

O dietă sănătoasă și echilibrată îți va oferi calciu, fosfor și alte vitamine și minerale necesae dinților și oaselor bebelușului. De-a lungul sarcinii, medical tău îți va evalua nevoile specifice și te va sfătui în mod corespunzător.

 

pedodontie bucuresti, clinica drm bucuresti

 

Cum să am grijă de sănătatea danturii bebelușului meu, încă din timpul sarcinii? Calciul pentru dinții bebelușului provine din dinții mei?

Nu! Este important pentru noi să înlăturăm acest mit, care spune că tot calciul necesar pentru dinții copilului vine de la dinții mamei. Adevărul este că el provine din dieta ta. Prin urmare, ai grijă la ceea ce consumi.

 

Cum să am grijă de sănătatea danturii bebelușului meu, încă din timpul sarcinii? Care este cel mai bun mod de a avea grijă de dinții mei, acum că sunt însărcinată?

Pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare și a bolilor parodontale (gingivale), trebuie să te speli pe dinți de două ori pe zi, cel puțin sau după fiecare masă. Îți recomand o pastă de dinți cu fluor. De asemenea, nu uita să utilizezi zilnic ața dentară, astfel încât să nu îți rămână resturi de alimente între dinți. În acest mod, reduci posibilitățile apariției unor boli gingivale sau a cariilor.

 

Cum să am grijă de sănătatea danturii bebelușului meu, încă din timpul sarcinii? Ce îmi puteți spune despre fluorură?

În literatura de specialitate există ipoteza, conform căreia, suplimentele de fluor luate de mămică îl vor ajuta pe bebeluș să își formeze dinți cu smalț rezistent. Probabil ai cititi sau auzit și tu acest lucru. Este drept că sună bine, dar trebuie să îți spun că beneficiile suplimentării prenatale cu fluor rămâne un subiect slab studiat și, prin urmare, destul de controversat.

 

Suplimentele de fluor nu vor ajuta în mod necesar în procesul de formare al smalțului, deoarece fluorura funcționează cel mai bine atunci când dinții s-au format pe deplin și au ieșit în gură. Fluorura schimbă legăturile chimice din smaltul dintilor ieșiți pentru a-i face mai rezistenți la carii. Prin urmare, nu au fost stabilite indicații pentru suplimentarea prenatală cu fluor. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina avantajele.

 

Cum să am grijă de sănătatea danturii bebelușului meu, încă din timpul sarcinii? Sarcina îmi afectează gingiile?

În timpul sarcinii, nivelul hormonilor din corpul tău crește considerabil. Gingivita, inflamarea gingiilor, este deosebit de comună în timpul lunii a opta de sarcină. Aceasta poate provoca inflamarea, umflarea sau sensibilitatea gingiilor, care au tendința să sângereze la periaj. Această sensibilitate este un răspuns la existența plăcii bacteriene și este cauzată de un nivel crescut al hormonului progesteron.

 

Ocazional, creșterea exagerată a țesutului gingival, apare cel de-al doilea trimestru de sarcină. Acestea se manifestă prin umflături ale gingiilor și sunt rezultatul excesului de placă. Tocmai de aceea, este deosebit de important să ai o igienă orală potrivită în timpul sarcinii. Studiile au sugerat ca femeile gravide care au boală severă parodontală, pot avea un risc mai mare de naștere prematură și greutate mică la naștere. Îți recomand să mă contactezi dacă observi modificări asupra dinților și gingiilor în timpul sarcinii.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.