Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare

Cum gestionăm leziunile dinților cauzate de acidentele sportive?

Pare o întrebare pe care nu și-o pun mulți, însă cei care practică un sport știu cât de simplu apar accidentele. Nu m-am gândit prea intens la aceast subiect, deși practic frecvent fotbal, însă zilele trecute am avut la cabinet un astfel de caz.

 

Lucrurile s-au terminat, în cele din urmă cu bine, însă  mai greu de gestionat au fost emoțiile mamei (pacientul avea 12 ani). Așadar, pornind de la nevoia lor am considerat că este bine să scriu acest articol – pentru binele celor care practică un sport (și nu numai), precum și pentru binele celor dragi lor.

 

Leziunile la nivelul dinților și ale gurii sunt comune. Aproximativ 80% din leziunile dentare afectează unul sau mai mulți dintre dinții din față și pot cauza deteriorarea țesuturilor moi – limba, buzele, obrajii și gingiile.

 

Dacă ai un copil mic este bine să conștientizezi faptul că astfel de leziuni pot să apară imediat ce micuțul tău învață să meargă.


După ce primii dințișori i-au dat, lipsa unui moment de atenție din parte ta, ca mămică sau ca tătic vor cauza deteriorarea dinților permanenți care nu au ieșit încă. Când vine vorba de adolescenți sau de adulți, accidentele sportive sunt principala sursă a leziunilor la nivelul dinților. Până la 40% din leziunile dentare la adolescenți și adulți apar în timp ce aceștia practică diverse sporturi.

 

Cum este mai ușor să prevenim decât să tratăm, încearcă să acorzi atenție aspectelor enumerate mai jos.

 

 

Sfaturi pentru prevenirea lezinilor dinților și  gurii, provocate de practicare sportului

  • Păzește-ți gura când practici vreun sport. Cel mai bun mod de a-și proteja dinții și gura este să porți o gutieră.
  • Dacă sportul îți permite poartă o mască pentru față: acest echipament protejează împotriva traumatismelor la nivelul feței, mai ales atunci când practici anumite sporturi, cum ar fi oină, baseball sau hochei.
  • Folosește căști de protecție: este întotdeauna înțelept să porți o cască de protecție concepută pentru activitatea la care participi. Deși îți va proteja dinții și gura, ea va proteja o altă componentă importantă – capul.

 

Pot fi reparați dinții loviți în urma unui accident?

Da, dinții miscați în urma unui accident pot fi reparați. Cu cât ajungi mai repede la un cabinet stomatologic, cu atât mai bine. Dinții mișcați cu cele mai mari șanse de a fi salvați, sunt cei care sunt văzuți de medicul stomatolog și care pot fi aduși la locul lor, în decurs de o oră de când au fost afectați.

 

Chiar dacă dintele nu poate fi salvat, nu înseamnă că ți-ați pierdut în mod necesar zâmbetul. Ca urmare a avansului din medicină, implantul dentar poate fi o soluție ideală pentru astfel de situații nefericite. Un implant dentar – un dinte artificial de sine stătător – poate fi acum ancorat direct pe osul maxilar. Cu o coroană de porțelan atașată, poate ajuta la mușcat, la mestecat, precum și la recăpătarea zâmbetului.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.