Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare

Alegerile alimentare ne pot afecta sănătatea orală

De sărbători, în special, consumăm destul de multe prăjiturele și dulciuri. Mai mult, dieta noastră nu este una echilibrată. Mulți dintre noi facem abuz de anumite produse alimentare. Mulți dintre pacienții mei  sunt consumatori ai unui număr record de sucuri pline de zahăr și gustări non-nutritive, care le afectează dinții. Aceste alimente au, în general, o valoare nutritivă mică și în timp, ele pot afecta sănătatea dinților.

 

Alegerile alimentare în rândul copiilor și adolescenților sunt factori importanți care afectează destul de repede tinerii.
Aceștia pot dezvolta carii dentare de la vârste fragede din cauza faptului că nu au o educație stomatologică adecvată. Atunci când bacteriile vin în contact cu zahărul din gură, acidul care este produs, ataca dinții timp de 20 de minute sau mai mult. Acest lucru poate cauza conduce la apariția cariilor dentare.

 

 

Alimentele care conțin zaharuri de orice tip pot contribui la apariția cariilor dentare

Aproape toate produsele alimentare, inclusiv laptele și legumele conțin un anumit tip de zahăr. Aceste alimente sunt o parte necesară a unei diete sănătoase. Multe dintre ele conțin, de asemenea substanțe nutritive importante.

 

Ce este de făcut?


Pentru a controla cantitatea de zahăr, eu le recomand pacienților mei să citească etichetele produselor alimentare. În acest mod pot să aleagă alimentele și băuturile care au un conținut scăzut de zaharuri. Cel mai mult zahăr este prezent în băuturi răcoritoare, bomboane, prăjituri și produse de patiserie.

 

Țesuturile din gură nu vor rezista la infecții dacă nu avem o alimentație adecvată

În cazul în care din dieta dumneavoastră lipsesc anumite elemente nutritive, poate fi mai dificil pentru țesuturile din gură să reziste la infecții. Acest lucru poate contribui la boala parodontală (paradontoză), o cauză majoră a pierderii dinților la adulți. Cu toate că alimentația necorespunzătoare nu cauzează în mod direct boli parodontale, mulți cercetători cred că boala progresează mai repede și poate fi mai severă la persoanele cu diete sărace în proprietăți nutritive.

 

Cum trebuie să mâncăm pentru a avea dinți sănătoși

Pentru a menține un regim alimentar echilibrat, vă recomand să mâncați o varietate de alimente din cele cinci grupe de alimente majore și limitați numărul de gustări dulci. În cazul în care aveți nevoie de o gustare alegeți alimente cu multe substanțe nutritive (cum ar fi brânza, legumele crude, iaurtul simplu, sau un mix de fructe).

 

Foarte important

Alimentele consumate ca parte a unei mese provoacă mai puțin rău. Saliva eliberată ajută la neutralizarea alimentelor din gură și diminuează efectele acizilor.

 

Pentru mai multe informații despre substanțele nutritive, vitaminele și mineralele necesare corpului (dinților și gingiilor) vizitați un medic nutriționist. Dacă aveți și alte nelămuriri cu privire la modul în care zaharurile afectează dantura lăsați-mi un comentariu sub articolul de mai jos cu ceea ce doriți să aflați.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.