Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0725 220 940
Programare

Măselele de minte – ar trebui să le păstrăm sau ar trebui să le extragem?

În Oltenia, oamenii au o gândire mai pragmatică. ,,Nu mă doare, nu merg la medic.” Există chiar și persoane care înfruntă orice durere de dinți, numai să scape de vizita la medicul stomatolog. La mine, pentru că sunt implantolog, pacienții vin și mai speriați decât vin pacienții care, în mod normal la colegii mei, deoarece procedura este mai complicată.

 

Măselele de minte ar trebui să le păstrăm sau ar trebui să le extragem?

Ceea ce mă ajută, însă mai de fiecare dată, este faptul că reușesc să le explic pe înțelesul lor care sunt fazele tratamentului și ce vor avea ei de ,,îndurat”. Așa a fost cazul acesta, în care un pacient a avut curiozități legate de măseaua de minte.

 

Practic, deși el venise pentru un implant, am reușit să îi câștig încrederea când i-am vorbit despre măseaua de minte, iar abia mai apoi despre ce va urma. Dar să revenim la subiectul de bază al articolului de față.

 

Măselele de minte

Măselele de minte mai sunt numite și al treilea set de molari, pentru că sunt ultimii dinți care erup. Aceștia ies, de obicei între 17 și 25 de ani și sunt situați în partea din spate a gurii pe partea superioară și inferioară. Este bine de știut, că în cazul acestora, medicul dentist va trebui să te examineze pentru a afla dacă dinții tăi sunt bine poziționați și sănătoși. Dacă nu sunt, medicul dentist  îți va recomanda extragerea.

 

 

Cum îți dai seama dacă măselele tale de minte ar trebui extrase?

Unele dintre semne existenței unei probleme cu măselele tale de minte includ durerea, infecția, chisturile, gingivita, deteriorarea dinților din apropiere și cariile dentare. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, consultați-ți medicul dentist pentru diagnostic.

 

Care sunt măselele de minte afectate?

Uneori, dinții tăi nu au spațiu să crească în mod corespunzător. Ei pot erupe în diferite unghiuri din maxilar, uneori chiar orizontal. Dacă măselele de minte nu pot să iasă în mod normal, ele pot rămâne în interiorul maxilarului.

Simptomele măselelor de minte afectate sunt durerea, infecția și umflarea.

 

Când măselele sunt afectate, pot duce la probleme serioase. Mulți dentiști doresc să evite situațiile în care ceilalți dinți să fie afectați și, prin urmare, scot măselele de minte înainte de a erupe sau de a crește prea mari.

 

Există motive mai puțin evidente pentru a extrage măselele de minte?

Mulți dentiști le extrag atunci când dau aceste măsele sau câțiva ani mai târziu, astfel încât acestea să evite eventuale probleme pentru ceilalți dinți. De asemenea, uneori, măselele de minte sunt îndepărtate ca parte a planurilor de tratament ortodontic, parodontal sau restaurativ.

 

Ce se întâmplă dacă nu le extragem?

Unii stomatologi preferă să aștepte și să vadă ce se întâmplă în timp cu măselele de minte. Asigurați-vă că monitorizați acești dinți, deoarece riscul apariției problemelor nu dispare cu vârsta. Îndepărtarea măselelor de minte nu este întotdeauna necesară, pentru că dacă există loc în gură și erup în mod corespunzător, ele funcționează la fel ca oricare alți dinți. Cheia este să le urmăriți pentru a vă asigura că nu vor apărea probleme în viitor.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.